Typy biomů



Les

les
Biom s velkým počtem stromů, příležitostně horami a docela velkým množstvím vysoké trávy. V tomto biomu můžete také nalézt duby a břízy. 

Poušť
poušť
Pustá krajina tvořená převážně pískem, velkými dunami, mrtvými keři a kaktusy. V tomto biomu neprší. Někdy lze najít cukrovou třtinu vedle jezírek vody. Bylo řečeno (avšak nikdy prokázáno), že na poušti se někteří nepřátelští mobové jako zombie nebo kostlivci spawnují častěji než v jiných biomech. NPC vesničané se spawnují běžně a pouštní oázy se v tomto biomu nacházejí výjimečně.


Pláně
pláně, louky

Dejte si pauzu od Minecraftu a zkuste třeba tuhle hru:


Relativně plochá krajina místy s nízkými kopci a velkým množstvím vysoké trávy (více než jakémkoli jiném druhu biomu). Občasně jsou k nalezení i stromy, avšak více najednou ve skupinách. Také se tu dají často najít rokle a jámy vyplněné vodou. NPC vesničané se v tomto biomu spawnují normálně.


Bažiny
bažiny
Rovný biom obsahující zvláštní stromy často pokryté révou, a hodně míst výskytu jílu, písku a hlíny. Voda, tráva, listy, réva a vůbec celý biom jsou výrazně tmavší. Na vodě se nacházejí plovoucí listy leknínu. Houby a cukrová třtina jsou v tomto biomu obvyklé, a v tomto biomu mohou stromy někdy vyrůst ve vodě. Hráč by měl být opatrný při prozkoumávání tohoto biomu na lodi, protože náraz do listu leknínu může loď snadno rozbít.

Od verze Beta 1.8 do verze Minecraft 1.0, kvůli velmi tmavé barvě vody a trávy v tomto biomu byl drastický rozdíl barev na rozhraní mezi bažinou a jiným biomem. Od verze 1.1 byl přechod udělán méně výrazným.

Tundra
tundra
Skoro plochý biom pokrytý sněhem. V tomto biomu neprší, ale sněží. Jezera a řeky zamrzají a stromy jsou vzácné. Formují se kopce, ale jsou spíše jako hory. V tomto biomu roste i cukrová třtina, ale rychle sama vyskakuje ze země když se načítají chunky, protože voda vedle třtiny zamrzá. Tundra je často výrazně větší než jiné biomy. Před nedávnem byly duby v tundře změněny na borovice.

Tajga
tajga
Krajina s velkým množstvím borovic/smrků a mdlé šedo-modré trávy. Také vlci jsou tu k nalezení častěji než v jiných biomech. Od verze Beta 1.8 je větší pravděpodobnost, že se hráč spawne v jednom z těchto biomů. Sněžení se v tomto biomu vyskytuje po verzi Minecraft 1.1.

Hory
hory
Krajina s vysokými horami, mdlou šedo-modrou trávou a několika málo duby, přidaná v 1.8 Adventure Updatu. Před tímto updatem byly hory k nalezení všude, ale teď jsou mimo tento biom velmi neobvyklé. Srázy, vrcholy, údolí, vodopády, působivé převisy a mnoho dalších struktur se formuje právě v tomto biomu a vytváří tak spoustu překrásných výhledů, kterými se mohou hráči kochat. Značným riskem je tu padání, protože je tu mnoho skalních říms a náhlých poklesů terénu, často špatně viditelných, a poklesy terénu mohou být tak velké, že mohou způsobit vážné nebo i smrtelné zranění. V tomto biomu lze nalézt i více podzemních jeskynních systémů než v jiných biomech.

Oceán
oceán

Dejte si pauzu od Minecraftu a zkuste třeba tuhle hru:


Velmi rozsáhlý, otevřený prostor složený výhradně z vody, s podvodními reliéfy jako malé hory a roviny a na dně je obvykle písek a jíl. Oceány mohou být často i 30 bloků hluboké a občasně lze najít i malý ostrov jako malou verzi jiných druhů biomů. Vstupy do podzemních roklí se dají najít na dně oceánu, stejně jako opuštěné doly (jejichž horní části jsou převážně zaplavené kvůli blízkosti oceánu). Oceány mohou být přes 25 000 bloků široké.

Houbový biom
houbový biom
Tento výjimečný biom se skládá z ploché krajiny a vysokých kopců, má podhoubí místo trávy a obvykle se vyskytuje jako ostrov daleko od mapy spawnu. Je to jediný biom, kde se velké houby mohou vytvořit přírodně, a kde houby mohou růst na slunečním světle.

Jiní mobové než krávomůrky (včetně nepřátelských mobů v noci) se zde nemohou spawnovat. To zahrnuje i jeskyně, opuštěné doly, atd.... pod houbovými biomy je prozkoumávání relativně bezpečné. Nicméně, opatrnost je při prozkoumávání na místě, protože někdy mohou ostatní biomy zasahovat do houbového a spawnery monster by mohly být stále aktivní.

V rozporu s populárním názorem, v tomto biomu mohou růst stromy, ale ne vedle podhoubí, které se rozroste na hlínu a nedovolí sazenici vyrůst. Hráč může vytvořit místo bez podhoubí například pomocí dlažebního kamene a nechat strom vyrůst v prostředku na čerstvě položené hlíně. Hráč také může položit sazenici na podhoubí a nechat strom vyrůst pomocí kostní moučky. Jinak je to dobré pro vytváření zásob dřeva (a sazenic) před osídlením.

Od verze 1.1.0 hráčem vytvořené stavby nepodléhají pravidlu "žádné spawnování mobů"; na všech místech v tomto biomu se nespawnují nepřátelští ani pasivní mobové, jen na místech vytvořených hráčem.

Džungle
džungle
Biom přidaný ve snapshotu 12w03a. Skládá se z vysokých, dva bloky širokých stromů spolu se spoustou menších stromů. Krajina je svěže zelená a vcelku kopcovitá, se spoustou malých jezírek vody. Díky těmto kopcům, je u stromů možné dosáhnout výškového limitu (opraveno ve snapshotu 12w06a). Je to jediný biom obsahující kapradí od jeho odstranění ve verzi Beta a tento druh stromů. Džungle se budou generovat jen ve světech vytvořených při používání nebo po snapshotu 12w03a. Listové "keře" pokrývají většinu plochy země. Zároveň je tu velké množství vinné révy, po které se dá lézt (pokud je zezadu přímo připevněna na blok), a tak hráči dovoluje dosáhnout v džungli snáze větších výšek.

Ve snapshotu 12w04a byli přidáni oceloti a mohou se spawnovat pouze v džunglích. Bylo naznačeno, že slimové se v džungli budou spawnovat i na povrchu.

1 komentář:

  1. It is the best time to make some plans for the future and it's
    time to be happy. I've read this post and
    if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions.
    Maybe you can write next articles referring to this article.
    I wish to read even more things about it!


    My homepage promocje bukmacherskie

    OdpovědětVymazat