Dimenze



V základní hře jsou tři dimenze: Overworld, Nether a The End.
  • Overworld
Overworld (okolní svět) je dimenze, ve které se ze začátku hráč objeví. Existuje od vydání prvního Minecraftu. Na výšku má 256 bloků a na šířku je 30 000 000 bloků daleko na každou stranu, tudíž 60 000 000 × 60 000 000. Spodní část mapy je ohraničena skalním podložím (Bedrockem) - lze zničit pouze v creativu. Vyskytují se zde téměř všechna stvoření kromě Ghastů, Zombie Pigmenů, Magma Cube, Blaze a Ender Dragona. Převážně je složen z kamene (Stone), hlíny (Dirt), štěrku (Gravel), písku (Sand), vody (Water) a rud (Ore). Generují se zde struktury jako Dungeony, opuštěné doly (Abadoned mine shafts), trhliny (Ravines), jeskyně, jezírka, lávová jezírka, pevnosti (Strongholds), chrámy v poušti a džunglích, řeky, NPC vesničky a údolí. Obsahuje 10 biomů a 7 technických biomů, regiony Overworldu s různými geografickými vlastnostmi. Mezi ně patří:
Lesy
Pouště
Džungle
Bažiny
Extrémní hory
Oceány
Houbové ostrovy
Planiny
Zamrzlé planiny
Zasněžené tajgy

  • Nether

Do Netheru se lze dostat pomocí tzv. Nether portálu. Nachází se zde Ghasti, Blaze, Magma Cube, Skeleton, Wither Skeleton a nejpočetněji Zombie Pigmen. Velikost i nekonečnost má stejnou jako Overworld, ovšem souřadnice oproti Overworldu jsou 8krát menší. Bedrockem je ohraničen zdola i shora. Nether je tvořen Netherrackem, Glowstonem, lávou, Nether brick, Soul sandem,gravelem a nově i quartz orem. Nether byl přidán ve verzi Alpha 1.2.0 (Halloween Update) a podstatně vylepšen ve verzi 1.0.0 - Nether Update. Přidány byly pevnosti (Nether Fortress) skládané z Nether bricků, schodů a plotů, kde jsou spawnery monster Blaze a Nether Warty.

  • The End

Dejte si pauzu od Minecraftu a zkuste třeba tuhle hru:



The End (zkracováno na End) je závěrečná dimenze (po dostání se z ní hra pokračuje), do které se hráč dostane po doplnění ender očí do v survivalu hráčem nestvořitelném portálu (od 1.4.2. lze postavit v kreativu) ve strongholdu. Objevuje se tam boss – Ender dragon, který létá a vystrkuje hráče přes okraj povrchu, a velká spousta Endermanů. Celá dimenze je stvořena z End bloků, Bedrocku, obsidiánu. Z End bloku je tvořen povrch, z obsidiánu pilíře na kterých jsou Ender Crystaly, kolem kterých drak když proletí, získá HP (životy); ty hráč může zničit, načež explodují a můžou poškodit i draka. Po zabití draka z něj začnou padat zkušenosti (XP) a pod drakem se vytvoří portál zpět do Overworldu, a dračí vejce. Po vstupu do portálu se zobrazí závěrečné titulky. Za zabití draka hráč dostane achievement.

  • Nekonečno

Nekonečno neboli Void je dimenze pod Overworldem, nad i pod Netherem a okolo "ostrova" v The Endu. V Survival a Hardcore módu se do ní nelze dostat v případě Overworldu a Netheru, jelikož je ohraničena nerozbitným Bedrockem. V The Endu se do něj dostanete seskokem z ostrova. Bedrock lze rozbít pouze v Creative módu. V nekonečnu začne hráči ubývat 8 životů (4 srdíčka) když se dostane pod výškovou vrstvu (y) -64 (i v Creative módu) a všechny entity (vyhozené předměty, šípy atd.) pod touto vrstvou zmizí. V nekonečnu nelze pokládat žádné bloky. Pokud se hráč nějakým způsobem dostane na výškové souřadnice -32000000, hra se s chybovým hlášením vypne.

1 komentář: